22 + 23 juni 2013 : 4de European Team Championships (First League) te Dublin (IRL)
Ik was erg blij en fier dat ik door de VAL werd geselecteerd om voor het eerst mee te mogen strijden met het nationaal team voor ons land in de First League te Dublin en dit op de 5000 m. Een mooie kans om voor het eerst internationale ervaring op te doen op de piste, na mijn EK-deelnames op de crosscountry. Ik vertrok vlak na mijn laatste examen met de 2de lichting, afgelopen vrijdag te Brussel. Ook coach Rik vertrok vrijdags.
Buiten de wedstrijd onthou ik vooral de goede sfeer onder de Belgen. Ik vond het tof om ook eens te mogen optrekken met andere Belgische atleten dan de lange afstandslopers. Het verruimt je atletiekdenken. Ik verbleef in het Radisson Bleu hotel op de kamer met discuswerpster Annelies Peetrons, een sympathieke atlete. Ook de gala-avond na het kampioenschap was niet te versmaden.
Op dit kampioenschap van landenteams 1ste League konden we met onze overwegend jonge Belgische ploeg van België ons in Santry-Dublin (Ierland) handhaven op een mooie 8ste plaats op 12 landen. Dat belooft toch voor de toekomst, want op vele nummers kreeg de jeugd een kans! Als enige Limburgse kwam ik aan het werk op de 5000 m, getooid met de haarvlechten van Almensch Belete. Ik mocht het opnemen tegen de meervoudige kampioenen Félix Dulce (Portugal), Bârca Roxana (Roemenië) en het Nederlands talent Jip Vastenburg (in zeer goede doen). Het was geen weer om een hond door te jagen en zeker niet om een 5000 m te lopen. Zeer sterke wind met rukvlagen in het Morton Stadion te Dublin (Santry). Eigenlijk gewoon winters crossweer. Bij de start was de regen even gaan liggen. Vooraf werd het al snel duidelijk dat er hier een scherpe tijd niet in zat. Ik zou dit dan ook beschouwen als mijn EK.
Het werd een typische kampioenschappenrace met erg trage eerste ronden, waar ik in het pak bleef zitten en me besloot weg te steken. Eigenlijk was dit even heel raar. Dan volgden er verschillende speldenprikken van Jip en Félix, welke ik zeker nog niet tegenkwam in de 5000 m wedstrijden te België. De wedstrijd ontplofte pas in de 2de helft. Zo kregen we een snelle 2500 m voorgeschoteld. Al gauw volgden er scheuren in het groepje en kwam ik met de Zweedse Wiker Louise alleen te vallen op de 10de en 11de plaats. De loopster uit Estland, Luik Lily, moest definitief afhaken. De Zweedse Louise en ik wisselden af met het kopwerk. Bij het ingaan van de laatste ronde voelde ik echter dat de Bulgaarse Mircheva Militsa, die 60 à 70 m voor me hing, begon te slabakken. Door een zeer snelle laatste 200 m sprintte ik zelfs met haar, maar ik kwam enkele hondersten seconden te kort voor een 9de plaats. Als eerstejaars seniore liep ik binnen voor een 10de stek. Even was ik ontgoocheld, want plaats 9 was zo goed als een feit. Deze ontgoocheling juist gekaderd, mag ik best tevreden zijn met mijn tijd 17'12"85 vanwege de onregelmatige tempo's en de erg strakke wind. Als crosser is het mijn eerste internationale ervaring op de piste en het smaakt duidelijk naar meer. De trainingen en sporttesten wijzen uit dat ik de strenge limiet voor EK waardig ben, vandaar dat we gaan verder werken samen met coach Rik. De blessure heeft duidelijk wat roet in het eten gegooid en ook de examens lagen erg ongelegen. Daarbij loop je ook nog niet elke week een 5000. We gaan er dus nog voor, ook na de deadline.

Proficiat!

Imana werd overwinnaar van de Cross Cup en ze werd  te Brussel ook Belgisch kampioene.

Een dikke proficiat, de kers op de taart!