zondag 11 december : EK VELDLOPEN 2011 VELENJE (Slovenië) : 22 ste 2de Belg !
Back in Town ! Ik ben juist terug geland in Zaventem na weer een prachtige internationale ervaring. De sfeer in het Belgisch kamp was voor, tijdens en na de wedstrijden zeer goed. De kers op de taart kwam van onze kersverse Europees kampioen Atalaw Bekele, een goedhartige loper, waar ik veel sympathie voor hem. Ik zat toch maar naast hem bij het avondmaal. Onze verblijfplaats waar de Belgen, Serviërs, Polen, Oekraïners, Roemenen logeerden was prachtig. We hebben er van genoten !
’s Zaterdags verkenden we het parcours. Voor mij viel het wat tegen. Het mocht een 500 m langer zijn, het lag er erg goed beloopbaar bij en het kleine heuveltje kon me niet verleiden. Een erg snel parcours. Daarnaast wisten we vooraf dat de concurrentie dit jaar groter zou zijn en ook het deelnemersveld breidde uit met een 20 tal loopsters tot een dikke 90tal uit 22 verschillende landen.
De voorbije dagen werden we wat ongerust, door een telkens wegspringend gewrichtje in de voet, maar Leo Wouters kreeg het telkens terug op zijn plaats, tot 4x toe. Hopelijk zou het me niet hinderen tijdens de wedstrijd.
We startten om 10.45 u. Ik stond in de startboxen vlak achter Zenobie en kreeg van papa de goede raad om haar spoor te volgen om uit de massa te geraken. Dat lukte aardig. Nadien liet ik het tempo wat zakken, want ze gingen verschrikkelijk snel. Ik liet me afzakken tot ongeveer de positie van vorig jaar en probeerde deze te handhaven. Wat later moest ik echter een gaatje van enkele meters laten vallen. Spijtig want dit groepje bevatte een 6-7 tal lopers. Op het eind van de wedstrijd kon ik dit gaatje terug dichten, maar de eindsprint volgde er onmiddellijk op. Door de verspeelde krachten verloor ik deze sprint en eindigde ik moe maar tevreden op een 22 ste plaats. Er moest een fotofinish aan te pas komen. Ik had dus evengoed wat plaatsen vooruit kunnen zijn. Maar achteraf is het altijd gemakkelijk praten. In de uitslag vind ik trouwens dezelfde namen voor en rond me als vorig jaar. Met onze ploeg werden we 6de in het landenklassement : Zenobie 5, Imana 22, en mijn naaste sportieve concurrenten in België: Eline 40, Jenna 55 en Evelin 68.
Toch beschouwen mijn coach en ik het als een evenwaardige plaats als vorig jaar. Onze inzet werd beloond. Bedankt Rik ! Wie had dit trouwens vorig jaar rond deze tijd mogen dromen. Journalist Jacky Stijven verwoordde het alzo : “Diegene die dit vorig jaar zou voorspeld hebben, men zou hem/haar gek verklaard hebben.”
Nadien kon ik nog genieten van de sterke ereplaatsen van de andere Belgen, de prachtige solo van Atalaw Bekele, de feestelijke Belgische receptie, de zeer geslaagde gala-avond met ontmoetingen met alle Europese atleten, de wellness-facaliteiten,en het mooie land Slovenië. Volgend jaar hoop ik definitief door te breken naar de top 12 op het E.K. Hongarije te Boedapest ! De volgende dagen hoop ik nog wat rust te kunnen vinden voor de volgende crosscupmanche te Brussel.

Proficiat!

Imana werd overwinnaar van de Cross Cup en ze werd  te Brussel ook Belgisch kampioene.

Een dikke proficiat, de kers op de taart!